Journal of medical council of iran
دوره 40، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 40 شماره 4 صفحات 276-271 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shayesteh Majd Z, Paidarfard A, Bakhtiari F, Hosseini M. A Substantive Law and Medical Ethics Analysis of the Principle of Confidentiality in the Health Sector. jmciri 2022; 40 (4) :271-276
URL: http://jmciri.ir/article-1-3237-fa.html
شایسته مجد زهرا، پایدار فرد علی، بختیاری فاطمه، حسینی مینا. تحلیل جایگاه اصل محرمانگی در حوزه‎ سلامت با توجه به حقوق موضوعه و اخلاق پزشکی. مجله علمی پژوهشی سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران. 1401; 40 (4) :271-276

URL: http://jmciri.ir/article-1-3237-fa.html


دانشکده حقوق دانشگاه مفید قم
چکیده:   (658 مشاهده)
زمینه: جایگاه اصل محرمانگی در بخش سلامت در دوره حاضر که به عصر اطلاعات موسوم است، ضرورت وجود ساز وکارهای قانونی بایسته به عنوان ضمانت اجراهایی جهت احترام به آن و پاسداشت اصول اخلاقی و تعیین حد و مرز آن را درحوزهی سلامت ایجاب میکند. این واقعیت که نحوهی دسترسی به اطلاعات بیماران میتواند موجبات افشای عمدی و غیرعمدی دادههای آنها شود، ضرورت پژوهش حاضر را آشکار میسازد.
روش کار: پژوهش حاضر با روش توصیفی ـ تحلیلی به مداقه در قوانین جاری پرداخته است. روش جمعآوری اطلاعات کتابخانهای بوده و با مراجعه به قوانین و مقررات، کتب و مقالات نگاشته شدهاست. در تحقیق حاضر ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته ها: بررسیها نشان میدهد که در حقوق موضوعه ایران نواقصی بهچشم میخورد؛ چرا که قانون باید ضمن رعایت حقوق شهروندان، توانایی راهنمایی تابعان خود را داشته باشد، حال آنکه در ماده 19 قانون طرز جلوگیری از بیماریهای آمیزشی و بیماریهای واگیردار مصوب 1320 با وجود شمارش بیماریها بهصورت حصری و مسکوت ماندن تبعات نقض محرمانگی در بیماریهای نوظهوری مانند ایدز، هپاتیت و کووید ـ 19چنین رهنمودی به چشم نمیخورد. همچنین با توجه به اصل صراحت و مدنظر قراردادن آن هنگام وضع قانون باید گفت چنین امری در ماده 648 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) در مورد تفکیک میان ارتکاب عمدی و غیرعمدی افشای راز در موضوع مربوطه صورت نگرفته است و در هر دو صورت به رفتار مرتکب یکسان پاسخ داده شده است.
نتیجه گیری: با انجام اصلاحات در قوانین فوق و با عنایت به اصول اخلاق حرفهای پزشکی و همچنین حقوق مقایسهای از جمله مجموعه قوانین مربوط به مسئولیت بیمه سلامت ایالات متحده آمریکا در این مورد، میتوان گامی مهم در جهت حمایت از حقوق بیماران برداشت.
متن کامل [PDF 265 kb]   (94 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.